Targeted Muscle Reinnervation

TMR en Osseointegratie bij AOFE Clinics

Wat is Targeted Muscle reinnervation (TMR)?

In tegenstelling tot bot, spier, bloedvaten en huid blijft de zenuw na een amputatie springlevend. Na doorsnijding zullen de zenuwen ontkiemen en uitgroeien tot het omringende littekenweefsel en een neuroom vormen. Dit is een van de mechanismen van het perifere zenuwstelsel die kunnen bijdragen aan neuropathische en fantoompijn. Pijn kan worden opgewekt door spontane ectopische activiteit in deze zenuwuiteinden of door chemische en mechanische stimulatie. Hoewel alle doorgesneden zenuwen neuromen vormen, veroorzaken niet alle neuromen neuropathische of fantoompijn.

Afbeelding TMR behandeling

Wie komt er in aanmerking voor TMR (Targeted Muscle Innervation)?

  • Neuropathische klachten in de koker of bij botverankerde prothese
  • Er is een duidelijk causaal verband tussen de klachten en de bevindingen bij klinisch onderzoek en/of beeldvormend onderzoek

Wie komt er niet in aanmerking voor TMR (Targeted Muscle Reinnervation)?

  • De klachten in de koker of bij botverankerde prothese zijn niet neurophatisch van aard
  • Indien er geen causaal verband aantoonbaar is tussen de klachten en de bevindingen bij klinisch en/of beeldvormend onderzoek

Pijnlijke zwellingen

Bij pijnlijke zwellingen aan het einde van zenuwen in een amputatiestomp of bij zenuwpijn die niet met pijnstillers te behandelen is kan een zogenaamde “targeted muscle reinnervation” ofwel “gerichte zenuw/spier herstel” operatie worden uitgevoerd. Deze operatie houdt in dat zenuwen die de onderarm- of onderbeen spieren aanstuurden maar door de amputatie werkeloos zijn geworden, nauwkeurig worden vastgehecht op de motorische zenuwunit van overgebleven spieren van de stomp. Op die manier krijgt de werkeloze zenuw weer iets te doen waardoor de signalen die in de hersenen afgevuurd worden weer een doel krijgen. Na decennia van onderzoek op welke manier neuromen kunnen worden behandeld is dit een veelbelovende ontwikkeling voor mensen met een amputatie en zenuwpijn.

Dicky de Best ervaringsdeskundige

Heeft u vragen of
wilt u zich direct
aanmelden?

U kunt zich direct inschrijven voor een intakegesprek. Heeft u echter toch nog vragen? Kijk dan tussen de veelgestelde vragen of stel uw vraag aan een van onze specialisten.