Stoma revisie

Stoma revisie en Stoma surgery revision

Stoma revisie

Sommige mensen met een bot verankerde prothese krijgen in de loop der jaren problemen van het stoma. Dat kan pijn zijn of irritatie of problemen met het schoonmaken van het stoma. Een enkele keer kan het stoma zich wat terugtrekken maar er kan ook teveel huid zijn dat de irritatie veroorzaakt. Vooral met de implantaten van oudere generaties kan ook het bot zich iets terugtrekken wat vaak onschuldig is maar wel klachten van het stoma kan veroorzaken.

Chirurgische revisie

Met een chirurgische revisie kunnen sommige stomaproblemen behandeld worden. Er wordt dan een kleine operatie uitgevoerd waarbij het stoma wordt gecorrigeerd met soms plaatsing van een zogenaamde ‘sleeve’ mogelijk is. Dat is een metalen huls die op het implantaat wordt aangebracht. Deze operatie wordt meestal onder algehele narcose of met ruggenprik uitgevoerd.

Wie komt er in aanmerking voor stomp/stoma revisie?

  • Mechanische klachten in de koker of bij botverankerde prothese
  • Er is een duidelijk causaal verband tussen de klachten en de bevindingen bij klinisch en/of beeldvormend onderzoek

Wie komt er niet in aanmerking voor stomp/stoma revisie?

  • De klachten in de koker of bij botverankerde prothese zijn niet mechanisch te verklaren
  • Indien er geen causaal verband aantoonbaar is tussen de klachten en de bevindingen bij klinisch en/of beeldvormend onderzoek

Dicky de Best ervaringsdeskundige

Heeft u vragen of
wilt u zich direct
aanmelden?

U kunt zich direct inschrijven voor een intakegesprek. Heeft u echter toch nog vragen? Kijk dan tussen de veelgestelde vragen of stel uw vraag aan een van onze specialisten.