Verzorging stoma

leren lopen bij he revalidatie centrm

Verzorging stoma en informatie over pijn

Let op: Het stoma dient 2x daags gereinigd te worden om infecties te voorkomen. Stomaverzorging start vanaf de eerste dag na de operatie. In de eerste 3-7 dagen kan het stoma nog bloeden vandaar dat het stoma voorzichtig met de douchekop gespoeld moet worden. Indien het stoma blijft bloeden; met koud water naspoelen en vervolgens een aantal splitgaasjes aanbrengen, stevig aanduwen en rust houden (stomp hoog leggen). Bij blijvende problemen contact opnemen met de arts.

 

Douchekop:

Oxyjet:

Reinigen van het stoma

 • 1. Verwijder het gaasje
 • 2. Spoel het stoma met een monddouche (bv Braun Oral B, Oxyjet) of uw handdouche. De Oxyjet heeft een groot waterreservoir en verschillende waterstraalstanden. Dit apparaat kost ongeveer €70 - €100 en is te bestellen via internet.
 • 3. Hardnekkig geel beslag met een gaasje en water en zeep wegpoetsen/flossen
 • 4. Zorg ook dat het implantaat schoon is en vrij is van aanslag
 • 5. Masseer de huid en spieren tijdens het spoelen en zorg dat er geen verklevingen ontstaan tussen de weke delen (huid en spieren) en het implantaat
 • 6. Na het spoelen het stoma afdrogen met schone handdoek en eventueel afdekken met een gaasje van 10 x 10 cm (uitvouwen, om de pin draaien en knopen)

Indien het stoma ontstoken is (pijn, roodheid en pusvorming):

 1. 2x daags, na het reinigen van het stoma nabehandelen met choorhexidine 0.5% in alkohol 70% (bv Sterilon verkrijgbaar bij de drogist).
 2. Fucidin hydrofiele crème (tube 30 g; 20 mg/g) 2x dd aanbrengen op en in het stoma (verkrijgbaar bij de drogist).
 3. Indien ondanks alles het stoma onrustig blijft (pijn, roodheid en pusvorming) via uw arts een recept vragen voor een antibioticakuur van 10 dagen.

Indien er wildvleesgroei ontstaat aan de rand van het stoma:

2x daags, na het reinigen van het stoma Terra-Cortril + Polymyxine B oogzalf (hydrocortison/oxytetracycline/polymyxine B) aanbrengen (recept via de huisarts). Stoppen met gebruik van de zalf zodra het wildvlees weg is.

Indien het stoma droog is en verkleeft met de pin:

 1. Zo nodig elk uur van de dag 1 a 2 ml Instillagel (11 ml spuitjes: lidocaïne hydrochloride 0,23g – chloorhexidinegluconaat 0,0057g, via recept van de huisarts/revalidatiearts) aanbrengen in het stoma met behulp van een Medela siliconen opzetstukje (verkrijgbaar bij de revalidatiearts) geplaatst op het spuitje van de instillagel. Siliconen opzetstukje na gebruik uitspoelen onder met warmwater en hergebruiken. NB de gel frequent gebruiken bij klachten.
 2. Of het stoma en de pin insmeren met vaseline.

Braun Oral B, Oxyjet handdouche

Dicky de Best ervaringsdeskundige

Heeft u vragen of
wilt u zich direct
aanmelden?

U kunt zich direct inschrijven voor een intakegesprek. Heeft u echter toch nog vragen? Kijk dan tussen de veelgestelde vragen of stel uw vraag aan een van onze specialisten.