"Ups en Downs"

Nadat ik op 15 jarige leeftijd een brommerongeval kreeg en ik daarbij mijn linkerbeen ben verloren na een medische fout, heb ik ruim 50 jaar met een kokerprothese gelopen.

Aanvankelijk ging dat zeer vele jaren goed. Ik wist ook niet beter. in de zomers met warm weer was dat niet zo fijn, de koker werd dan erg vochtig door het transpireren. Ik heb ook 2 zwangerschappen meegemaakt en het schommelende gewicht was ook niet zo prettig.

Nadat de jaren zijn tol begonnen te eisen, was het aandoen van de prothese zeer moeizaam, het duurde wel 1 tot 1,5 uur. Verder was het lopen steeds moeizamer en maakte ik al snel gebruik van een rolstoel. Er waren op dat moment geen vooruitzichten op een andere vorm van prothese ( ik had een stomp met erg veel weke delen).

Ik las in het blad Kort & Krachtig een artikel over osseointegratie. Na een nachtje hierover geslapen te hebben oftewel niet geslapen en veel piekeren, en nadat ik dit besproken had met mijn man en hem het artikel had laten lezen, hebben we het direct aan mijn revalidatiearts voorgelegd. Helaas was daar nog niet veel bekendheid aanwezig. Dit was in 2014.

Ik ben wel doorgestuud naar het Radboudumc alwaar dr. v.d. Meent en dr. J.P. Frölke werkzaam zijn. Na een lange wachttijd van een jaar mocht ik komen op een fijne dag waarin het hele team aanwezig was omtrent deze operatie. Artsen, fysiotherapeuten, prothesemaker en Dicky de Best (die al enige tijd deze vorm van prothese had). Zij kon zich goed verplaatsen in de patient. Na uitleg, foto's maken en een persoonlijk gesprek werd ik goed bevonden voor deze operatie.

Het was weer een wachtlijst van 1 jaar, wat het er door diverse omstandigheden 3 jaar zijn geworden. Ik werd steeds door dr. J.P.Frölke telefonisch op de hoogte gehouden.  Eindelijk kreeg ik 8 december 2017 mijn eerste operatie, welke goed verliep en ik mocht na 3 dagen huiswaarts om te genezen. De tweede operatie was op 29 januari 2018 waarbij het implantaat naar buiten werd gebracht. Dit werd voor mij een dagopname.

Enkele dagen daarna begon de revalidatie. Ik had meer dan 50 jaar mijn beenspieren  niet gebruikt, dit werd dus een uitdaging! Een heel fijn fysioteam heeft mij hierbij geholpen! Met wat ups en downs heb ik er ruim een half jaar over gedaan om goed te leren lopen. Tussentijds heb ik van half maart tot juli thuis geoefend en bij twijfel kan ik altijd het behandelteam bellen. het behandelteam heeft me geleerd om los te lopen, op ongelijk terrein te lopen en om heuvel op en heuvel af te lopen. Ook via de app heb ik veel vragen kunnen stellen aan Dicky de Best. Zij gaf me zeer waardevolle adviezen.

Wat is de wereld weer open gegaan voor mij! Ik loop steeds verder op "eigen" benen. Na 15 maart 2018 heb ik de rolstoel niet meer gebruikt.

Was dit maar jaren eerder op mijn pad gekomen.

Engeline Vernooy