Primaire amputatie en stomprevisie

Primaire amputatie, stomprevisie met of zonder osseointegratie prothese

Het kan nodig zijn om uw amputatiestomp chirurgisch te behandelen of een primaire amputatie uit te voeren bij een afunctionele of pijnlijke extremiteit . Uw revalidatiearts beoordeelt in overleg met de prothesemaker en de chirurg of u in aanmerking komt voor deze behandeling. Vooral boven- of onderbeen dan wel arm amputatie met of zonder osseointegratie systeem met klachten die niet voldoende reageren op conservatieve behandelingen waardoor beperkte kwaliteit van leven door pijn of andere klachten kunnen een goede indicatie zijn voor chirurgische behandeling.

Primaire amputatie

Meestal na een ernstig ongeval of infecties met vaak diverse operaties kunnen een arm of been dusdanig verminken dat een amputatie als laatste optie de beste oplossing is. Omdat er weinig chirurgen zijn die zich specifiek toeleggen op arm- en been amputaties en ook de reconstructieve chirurgie zoals osseointegratie nog weinig bekend is wordt er niet gauw een amputatie geadviseerd. Veel mensen met een dergelijke afunctionele of pijnlijke arm of been zijn ook onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden na een amputatie. Primaire amputaties in de AOFE Clinics kunnen door een zeer ervaren en toegewijd team van specialisten op elk niveau uitgevoerd worden in nauw overleg met revalidatiearts en prothesemaker.

Stomprevisie

In de loop der tijd kan de amputatiestomp dusdanig veranderen dat de pasvorm in de koker een toenemend probleem wordt. Niet alleen de botkwaliteit wordt minder maar ook de weke delen worden kwetsbaarder waardoor exostosen meer gevoelig worden en de stomp minder goed bestand tegen de wrijfkrachten die door de koker veroorzaakt wordt. Ondanks diverse aanpassingen van de koker door uw prothesemaker verdraagt u de prothese minder goed en doet u de koker af zodra u de gelegenheid krijgt (na een werkdag). Het kan in dat geval zinvol zijn om een second opinion in onze kliniek aan te vragen en ons ervaren amputatieteam uw situatie te laten beoordelen. Uiteraard kan het zijn dat u een geschikte kandidaat bent voor een osseointegratie behandeling maar in sommige gevallen kan een relatief eenvoudige chirurgische behandeling een enorme winst boeken waardoor u weer beter mobiel bent met uw conventionele kokerprothese.

Inkorten fibula

Het kuitbeen heeft geen functie meer na onderbeen amputatie en kan door kwetsbare huid steeds pijnlijker worden in de prothesekoker. De prothesemaker moet vaak de koker aanpassen en voorzien van extra padding om het lopen mogelijk te maken. Door chirurgisch het kuitbeen iets in te korten kan met een relatief eenvoudige operatie dit probleem verholpen worden al dan niet in combinatie met een TMR.

Ertl reconstructie

Deze stomprevisie houdt in dat er een botbrug gemaakt wordt tussen scheenbeen en kuitbeen mits deze voldoende lengte heeft. Deze methode heeft als doel om de stomp beter (eind-) belastbaar te maken en de rotatie stabiliteit te verbeteren waardoor u meer profijt heeft van de conventionele kokerprothese.

Inkorting na knie exarticulatie

In sommige gevallen is een amputatie door de knie (exarticulatie) een betere keus dan boven de knie (transfemoraal).  Dit heeft vooral te maken met extra lengte van de stomp waardoor meer stabiliteit in de koker maar ook omdat deze stomp (in tegenstelling tot transfemoraal) in principe eindbelastbaar is. Het grote nadeel van een knie exarticulatie is het feit dat het dragen van een prothesebeen met ingebouwd kniegewricht betekent dat deze knie op een lager niveau zit. afhankelijk van de inbouwhoogte kan dit 12 tot 15 cm zijn. De kwaliteit van het lopen hoeft daardoor niet benadeeld te worden maar zitten is ronduit onhandig met vooral problemen in openbaar vervoer of in bioscoop en theater. Uiteraard kan dit een prima indicatie zijn voor osseointegratie maar het is ook mogelijk om een stomprevisie te doen met inkorten van het bovenbeen en behoud van de eindbelastbaarheid en condylenblok. Hierbij wordt een segment bot van 12-15 cm tussen heup en knie verwijderd met vervolgens fixatie door pen of plaat met schroeven.