Is een osseointegratie(klik) prothese veilig?

Chirurg  dr. Jan Paul Frölke en revalidatiearts dr. Henk van de Meent hebben met hun onderzoeksteam van het Radboudumc te Nijmegen sinds 2009 in samenwerking met andere grote centra in de wereld alle patiënten gevolgd die zij behandeld hebben met een osseointegratieprothese. Zij hebben niet alleen onderzocht wat de voordelen zijn van deze behandeling maar ook de nadelen en eventuele complicaties in kaart gebracht. Aanvankelijk dacht men dat het implantaat aanleiding zou geven tot infectie van het bot en loslaten van het implantaat. Uit onderzoek dat is gepubliceerd in Amerikaanse internationale wetenschappelijke tijdschriften bleek bij de eerste 84 patiënten met een osseointegratieprothese dat het risico van loslating heel klein is. Bij 1 patiënt liet het implantaat los en moest vervangen worden. Vervolgstudies konden dit bevestigen maar meer dan tweederde van de mensen bleek geregeld stoma-irritatie en stoma-infecties te hebben. Met name bij mensen die roken en bij mensen met een hoog lichaamsgewicht. De stomaklachten waren echter goed te behandelen en zijn vaak van voorbijgaande aard. Door recent ontwikkelde nieuwe chirurgische technieken komen de stomaproblemen nog maar weinig voor en zijn de klachten minder. Stomaklachten zien we nu vooral in de eerste twee jaren na de operatie.

Wat zijn de risico's van een osseointegratie (klik-)prothese?

De medisch specialisten van AOFE clinics hebben sinds 2009 alle patienten gevolgd die zij behandeld hebben met een osseointegratieprothese. Zij hebben onderzocht wat de voordelen en risico's zijn van een osseointegratieprothese. Aanvankelijk dacht men dat een implantaat dat door de huid naar buiten steekt, aanleiding zou geven tot infectie van het bot en loslaten van het implantaat. Uit dit onderzoek bij de eerste 84 patienten met een osseointegratieprothese bleek dat risico heel klein zijn. Bij 2% liet het implantaat los uit het bot en moest het implantaat vervangen worden.  Er komen wel stoma-irritatie en stoma-infecties voor, met name bij mensen die roken en mensen met een hoog lichaamsgewicht. De stomaklachten zijn goed te behandelen en zijn vaak van voorbijgaande aard. Door recent ontwikkelde nieuwe chirurgische technieken om het stoma aan te leggen komen de stomaproblemen nog maar weinig voor en zijn de klachten minder.

Dr. Frossard heeft een kosteneffectiviteits onderzoek verricht naar het gebruik van de osseointegratieprothese in vergelijking met de conventionele kokerprothese.

dr. Frossard download hier