"Click & Go"

Hoi,

In 1984 werd ik overreden door een vorkheftruck. Door ernstige beschadigingen aan mijn onderbenen, werd een jaar later alsnog mijn linkerbeen door de knie geamputeerd.

Hierna volgde een lange weg van revalidatie en protheses. Protheses die slecht zaten, weinig stabiliteit gaven en ik geen controle erop kon uitoefenen, om over de pijn maar niet te spreken...

Na 28 jaar tobben, kwam de "klikprothese" ofwel "osseointegratieprothese" op mijn pad. Een prothese die mijn problemen kon verminderen of zelfs kon laten verdwijnen?

Ik melde mij aan voor een gesprek in het ziekenhuis. Het gesprek met dr. J.P. Frölke ( orthopedisch traumachirurg) en dr. H. v.d. Meent ( revalidatiearts) verliep voorspoedig. Ze luisterde aandachtig naar mijn klachten en ik kon al mijn vragen stellen...Naast dit gesprek vonden er ook verschillende tests plaats door een onderzoeksverpleegkundige; hoe snel kan je lopen? wat is je uithoudingsvermogen? etc. Naar aanleiding van het gesprek en de diverse tests werd ik een geschikte kandidaat bevonden voor de klikprothese.

De operatie werd in 2 delen uitgevoerd. Bij de eerste operatie moest er 15 cm geamputeerd worden omdat ik een knie-exarticulatie had. (de klikprothese kan namelijk niet bij een knie- exarticulatie  gedaan worden). Tegelijkertijd werd het implantaat in het bot van de stomp gebracht.

Na ongeveer 8 weken was er de 2e operatie. Hier wordt de verbindingspen, koppeling tusssen implantaat en een klikadapter aangebracht.

Daarna begon ik aan de revalidatie. Een hele opgave, het vereist inzet en doorzettingsvermogen. Maar dat hoefde ik niet alleen te doen. Er stond een geweldig team van fysiotherapeuten klaar. Zij begeleiden en hielpen mij om weer mooi en goed te leren lopen, zonder pijn en met weinig energie.

Nu, jaren later, kan ik wel zeggen dat dit het beste is wat mij is overkomen. De klikprothese heeft mij een gelukkiger mens gemaakt. De activiteiten die ik vroeger met een kokerprothese niet of minder deed, kan ik nu weer volop doen. Het lukt mij veel langer ,verder en mooier te lopen, een boodschap te doen, te fietsen, zwemmen en volledig weer deel te nemen aan het arbeidsproces..!! Ook het makkelijk aan en uitdoen van de klikprothese wil ik benadrukken! Ik noem het: click & go!! Oftewel aanklikken en wegwezen...!

Dit alles en zoveel meer was mij niet gelukt zonder het behandelteam die zich steeds weer opnieuw inzetten en zoeken naar perfectie voor mensen met een amputatie.

Dank jullie wel!

Dicky de Best